Workshop licht en lichtvormers

in de fotostudio

Zonder licht geen foto! Dat is een feit dat elke fotograaf wel weet. Wat ook wel bekend is, is dat je in de fotostudio het licht naar je eigen hand kunt zetten. Alleen dan beginnen ook gelijk de moeilijkheden, want hoe ga je dit aanpakken? Welke lichtvormers moet je gebruiken? En hoe gebruik je deze optimaal? Waarom heb je softboxen in verschillende formaten en vormen? En wat is nu het verschil tussen het ene pluutje en het andere? En wat is een grid? En waar gebruik je dat voor? Al dit soort vragen gaan wij voor je beantwoorden tijdens deze workshop!

Diverse lichtvormers

En wie zijn ‘wij’ dan eigenlijk?

‘Wij’ dat zijn fotograaf Erik Jansen van Erik Jansen Fotografie en fotograaf en fotografiedocent Ellen Reus van Wolves fotografie, Kattenfotografie.com en KOM FOTOGRAFEREN. Beide hebben we een jarenlange ervaring en bij elkaar hebben we behalve veel kennis van lichtvormers ook alle veel voorkomende (en zelfs enkele minder veel voorkomende) lichtvormers op voorraad om in de praktijk aan jullie te laten zien.

Kosten

De workshop begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De kosten bedragen € 275,00 incl. BTW, studiohuur, digitaal naslagwerk, koffie met wat lekkers, lunch en zoals gezegd niet 1 docent, maar 2 docenten! Het maximale aantal deelnemers is slechts 4 personen, zodat een ieder genoeg persoonlijke aandacht krijgt en genoeg tijd heeft om zelf te fotograferen.

Dag indeling:

’s Ochtends geven we, onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers, een theoretische uitleg over de belangrijkste begrippen waaronder:

  • hard en zacht licht;
  • contrasten;
  • fel en minder fel licht.

Dit verduidelijken we met behulp van de foto’s. We laten je een lichtmeter zien en leggen je deze uit.

Na deze uitleg gaan we je diverse lichtvormers zien en bespreken we de verschillen. Ook gaan we laten zien hoe je de lichtvormer kunt gebruiken. Op welke afstand een lichtvormer bijvoorbeeld het best tot zijn recht komt of voor welk doel een bepaalde lichtvormers het meest geschikt is.

Om een uur of 13.00 onderbreken we de workshop even voor een gezamenlijke lunch.

Hierna ronden we eerst het ochtendgedeelte af. Vervolgens gaan we met de praktijk aan de slag. Hoe precies dat blijft nog even een verrassing, maar wij vinden het in ieder geval een erg leuke manier!

Het gaat een leuke en leerzame dag worden, maar ook een intensieve dag. Je zult zelf veel bezig zijn.
Vanzelfsprekend kun je gedurende de hele workshop al je vragen stellen!

Belangrijk:

  • je hebt een basiskennis fotografie, maar deze hoeft nog niet vergevorderd te zijn.
  • je dient in het bezit te zijn van een fotocamera welke de studioflitsers kan aansturen. Hiervoor is een hotshoe nodig met een middencontact. (Een hotshoe is de plek bovenop je camera waar je een reportageflitser op kunt schuiven.) Oudere Sony camera hebben doorgaans wel een hotshoe, maar geen middencontact. Dit is echter geen probleem, want voor deze camera’s is een adapter aanwezig. Heb je een camera van een ander merk en weet je niet of deze geschikt is, vermeld dit dan a.u.b. op het aanmeldingsformulier, zodat ik dit van tevoren voor je kan controleren.
  • neem volle batterijen en lege geheugenkaartjes mee!
  • de workshop vindt plaats in de fotostudio van Wolves fotografie / de lesruimte van KOM FOTOGRAFEREN (Ondernemingsweg 13, 2404 HM Alphen aan den Rijn).
  • de workshop gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Agenda Workshop licht en lichtvormers 2021

zondag 14 november 2021