Vervolgcursus fotografie

KOM FOTOGRAFEREN organiseert een vervolgcursus fotografie inclusief 3 praktijklessen en 1 extra optionele praktijkdag, de workshop dierentuin fotografie – Landgoed Hoenderdaell.

Sfeer - Lange sluitertijd. - landschapsfotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie

Sfeerbeeld gecreëerd door een lange sluitertijd

Het draait bij deze vervolgcursus vooral om creativiteit en het gebruik van licht in de breedste zin van het woord (zowel natuurlijk licht als flitslicht). Je leert beter te kijken, creatiever te denken en het licht optimaal te benutten zodat je bewust de sfeer in je foto’s kunt bepalen.

Voor wie is deze vervolgcursus geschikt?
De cursus is speciaal bedoelt voor cursisten die al eerder een workshop of cursus digitale fotografie voor beginners hebben gevolgd of voor cursisten die zich op een andere manier de basistechnieken van de fotografie eigen hebben gemaakt. Je weet hoe je diafragma, sluitertijd en ISO-waarde instelt op je camera, je kunt goed scherpstellen en je bent klaar om de volgende stap te gaan nemen. Fotograferen in de handmatige stand (de M-stand) hoef je nog niet te kunnen, daar ga je tijdens de cursus meer over leren.

Wanneer je de basistechniek nog niet (goed genoeg) beheerst, dan adviseer ik je om eerst de workshop of cursus digitale fotografie voor beginners! te volgen.

Euraziatische lynx - Lynx Lynx - Welpje - Dierfotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie

Euraziatische lynx – Lynx Lynx – Welpje

Uit hoeveel lessen bestaat de cursus?
De cursus bestaat uit 8 lesavonden van ieder 2 uur waaronder 3 praktijklessen en een extra optionele praktijkdag, de workshop dierentuin fotografie – Landgoed Hoenderdaell..
De avondlessen starten om 20.00 uur en duren tot 22.00 uur. Er is gekozen voor 1 les in de 14 dagen zodat er genoeg tijd is om de theorie te laten bezinken en de thuisopdrachten uit te voeren. De optionele praktijkdag zal plaatsvinden op een zaterdag en deze dag beginnen we omstreeks 11.00 uur (9.45 uur vertrekken vanuit Alphen aan den Rijn). We fotograferen tot het park om 17.30 uur sluit. Aansluitend is er de mogelijkheid om gezamenlijk (op eigen kosten) een hapje te eten in het nabijgelegen restaurant en de dag nog even te evalueren.

Hoeveel deelnemers heeft de cursus maximaal?
De cursus zal maximaal uit 8 deelnemers bestaan, zodat persoonlijke aandacht gegarandeerd kan worden. Deze persoonlijke aandacht stopt overigens niet na de les, want ook tussen de lessen door en zelfs na afloop van de cursus, kun je altijd bij mij terecht met vragen! Dit geldt overigens bij al mijn fotografielessen.

Waar wordt de cursus gehouden?
De avondlessen vinden plaats in Fotostudio Wolves fotografie (tevens de lesruimte van KOM FOTOGRAFEREN).
De optionele praktijkdag vindt plaats in Anna Paulowna.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor de avondcursus inclusief de syllabus, consumpties en BTW bedragen 275 Euro. De kosten voor de optionele praktijkdag inclusief toegang, en BTW bedragen 85,- Euro bij minimaal 3 deelnemers.

Lange sluitertijd 334 sec. - landschapsfotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie

Chocoladebrokken – een foto gemaakt met een lange sluitertijd van 334 sec.

Een greep uit de diverse onderwerpen die aan de orde komen:

  • een correcte belichting maken met behulp van het histogram
  • een correcte belichting maken met behulp van de belichtingsmeter
  • uitleg over diverse populaire filters zoals een polarisatiefilter en een ND-filter
  • verschillende soorten natuurlijk licht zoals tegenlicht en strijklicht
  • het gouden uurtje, het blauwe uurtje en het verschil hiertussen
  • we gaan werken met flitslicht, zowel met de reportageflitsers (irisfotografie) als met de studioflitsers (studiofotografie)
  • het maken van een concept en dit conceptplan uitwerken tot een foto
  • natuurfotografie – optioneel (praktijkdag, de workshop dierentuin fotografie – Landgoed Hoenderdaell)
  • studiofotografie – praktijkles
  • irisfotografie – praktijkles

Feedback:
Net als bij de cursus digitale fotografie voor beginners, wordt er ook bij deze vervolgcursus weer gewerkt met thuisopdrachten. Deze opdrachten gaan we de volgende les klassikaal bespreken. Waar ik echter nog het voortouw nam tijdens de beginnerscursus, zullen jullie nu elkaars werk van feedback gaan voorzien. Door het werk van je medecursisten kritisch te bekijken en vervolgens je mening (opbouwend) onder woorden te brengen, leer je veel over het beoordelen van foto’s. Hier heb je niet alleen wat aan wanneer je naar andermans werk kijkt, maar ook wanneer je je eigen foto’s moet beoordelen! Uiteraard begeleid ik jullie hierbij en vul ik de feedback waar nodig aan. Tevens zal ik adviezen en tips geven waar je bij de volgende opdrachten weer profijt van hebt.

Agenda Vervolgcursus fotografie 2022

Voorjaarscursus woensdag:
2 maart, 16 maart, 30 maart, 13 april, 27 april (Koningsdag), 11 mei, 25 mei en 8 juni.
In overleg met de deelnemers kan er voor Koningsdag een andere datum worden gepland.
De optionele praktijkdag, de workshop dierentuin fotografie – Landgoed Hoenderdaell, is op zaterdag 16 april 2022.

Najaarscursus woensdag:
31 augustus, 14 september, 28 september, 12 oktober, 26 oktober, 9 november, 23 november en 7 december.
De optionele praktijkdag, de workshop dierentuin fotografie – Landgoed Hoenderdaell, is op zaterdag 22 oktober 2022.