Scherpere foto’s met een Canon DSLR

Bij de beginners workshops die ik geef, merk ik altijd dat mijn cursisten de instellingen van hun camera niet aanpassen, maar laten staan op de fabrieksinstellingen. Dat is best begrijpelijk, maar ook erg jammer, want met een paar kleine wijzigingen kun je scherpere foto’s krijgen. Deze tut is dus speciaal bedoelt voor beginners met een Canon DSLR (=digitale spiegelreflexcamera).

De eerste instelling die van belang is, betreft je AF-punten (AF = auto focus). Dit zijn je scherpstelpunten. Wanneer je je camera voor je hebt, zie je rechtsboven op de achterkant van de body (body = camera zonder lens) twee knopjes naast elkaar zitten. In blauw staan er vergrootglazen bij, want in de weergave-stand kun je met behulp van deze toetsjes inzoomen en uitzoomen op je gemaakte foto (om te controleren of de foto scherp is, moet je zo ver mogelijk inzoomen!). In de fotografiestand kun je het Slang op een Canon EOS 60D - Pruductfotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie rechterknopje echter gebruiken om je AF-punten mee in te stellen. Druk eerst je ontspanknop even kort half in. Hier activeer je de camera mee (hij moet natuurlijk wel aanstaan). Vervolgens druk je 1x op dat knopje rechtsboven op de achterkant. Je ziet nu op je schermpje een aantal vierkantjes verschijnen. Deze vierkantjes zijn je AF-punten. Vanuit de fabriek zijn al deze punten geselecteerd. Het gevolg is dat wanneer je een foto gaat maken het punt dat als eerste iets tegenkomt, het punt wordt waar de camera op scherp gaat stellen. Vaak is dit echter niet het punt dat je zelf scherp wilt hebben. Stel je maakt een portretfoto van iemand, dan is het eerste punt dat je tegenkomt het puntje van iemands neus, want dat steekt uit. Nu is dat puntje mooi scherp geworden, maar de ogen zouden eigenlijk scherp moeten zijn. Dit levert dus een niet 100% scherpe foto op. Om dit te voorkomen ga je via het knopje rechtsboven 1 AF-punt selecteren. Het daadwerkelijke selecteren doe je door aan het instelwiel te draaien (dat is het wieltje onder de ontspanknop waar je met je wijsvinger bij kunt). Het best kun je het middelste punt kiezen, aangezien dit ook gelijk het snelste punt is. Heb je dat geselecteerd dan hoef je alleen de ontspanknop nog even kort half in te drukken en je bent klaar om verder te fotograferen. Het geselecteerde AF-punt blijft nu opgeslagen in je camera totdat je hem zelf weer gaat wijzigen.

Hoe ga je nu scherp stellen met behulp van enkel dit middelste AF-punt? Dat werkt als volgt:

Je kunt dit middelste punt tijdens het maken van een foto richten op het punt dat JIJ scherp wilt hebben. Bij een portretfoto (mens of dier) houdt dit in dat je het middelste punt op het dichtstbijzijnde oog van je model richt. Je drukt de ontspanknop half in en de camera stelt scherp (uiteraard moet het schuifje op je lens wel op AF (=auto focus) staan, want als deze op MF (=manual focus) staat moet je handmatig scherpstellen). Houd de ontspanknop half ingedrukt wanneer de camera heeft scherpgesteld. Je vergrendelt door de knop half ingedrukt te houden namelijk de scherpstelling. Vervolgens ga je de compositie bepalen, want je wilt het oog natuurlijk niet in het midden van je foto hebben. Je moet hierbij opletten dat je niet dichterbij of verderaf gaat met de camera. Ook mag je niet gaan zoomen, dat moet je voor het scherpstellen al gedaan hebben. Wanneer je je compositie hebt bepaalt druk je de ontspanknop verder in en maak je je foto. Belangrijk is dus dat je de knop niet tussentijds los laat, want dan begint het scherpstelproces opnieuw. Voor deze manier van scherpstellen moet je je camera in de “One Shot” stand hebben staan. Dit stel je in met de knop waar AF bij staat. Deze knop bevindt zich bij de verschillende types Canon-camera’s op verschillende plekken, dus je moet zelf even kijken waar hij bij jouw camera zit.

Nu de instelling voor de AF-punten geregeld is, is er nog een andere instelling die belangrijk is. Zorg dat je je camera niet op de “groene” automatische stand hebt staan, maar zet hem bijvoorbeeld in de Av-stand (dit doe je met het draaiwiel bovenop de camera). De instelling die we hier gaan aanpassen heet “Beeldstijl”. Ga naar het menu van de camera (knopje menu indrukken). Loop het “rode” menu door tot je beeldstijl ziet staan. Selecteer dit en klik op de set-knop (deze knop fungeert namelijk als een soort bevestigingsknop, te vergelijken met “enter” op de computer). Je krijgt nu een lijstje te zien waar waarschijnlijk “Standaard” is geselecteerd. Ga naar beneden en selecteer “Gebruiker 1”. Nu moet je gaan instellen hoe gebruiker 1 er uit moet zien. Hiervoor klik je op de knop “disp” of de knop “jump”. Welke van deze twee knoppen je moet hebben hangt weer af van het type Canon camera dat je hebt. Gelukkig staat het onder in beeld dus je hoeft niet te gokken. Het volgende schermpje dat je zichtbaar krijgt, is het scherm met de detail- instellingen. Selecteer hier de scherpte en druk op de set-knop. Je kan nu de scherpte flink omhoog zetten. Mijn ervaring is dat je bij de oudere Canons (t/m 400D; t/m 40D en de 5D) de scherpte maximaal kan zetten (dit is op 7 of max. rechts) en bij de nieuwere iets minder scherp bijvoorbeeld op 6. Door vervolgens op de set-knop te drukken leg je de waarde vast. Nu je toch in dit menu bent, zou ik je aanraden om het contrast ook een tikkeltje te verhogen en deze waarde van 0 op 1 te zetten, vaak pakt dit ook net iets mooier uit. De andere waarde laat ik zelf altijd gewoon op 0 staan, maar dit is natuurlijk smaakgebonden. Het is het het beste als je gewoon een keer gaat experimenteren wat jij zelf goede waarden vindt. Hiervoor zou je ook gebruiker 2 of 3 kunnen gebruiken. Druk nog een keer op de menu-knop en je bent weer terug in het vorige scherm en druk vervolgens weer op de set-knop en je bent weer terug in het standaard menu.

Sommige begin modellen (bijvoorbeeld de 350 D) hebben deze instellingsmogelijkheid niet onder de naam beeldstijl, maar onder de naam parameters. Het principe blijft echter hetzelfde: zet via parameters de scherpte maximaal. Zo doe je dat:

Je gaat in het menu naar de tweede pagina (tweede tab), waar je de optie parameters onderaan ziet staan. Ga op de optie parameters staan en druk op je set-toets. Het menu parameters opent nu. Druk opnieuw op set om het aan te kunnen gaan passen. Kies set nummer 3 om naar je eigen smaak in te stellen. Bevestig weer met set. Ga nu naar scherpte om deze aan te passen en bevestig eveneens met set. Stel de scherpte maximaal in. en bevestig wederom met set. Eventueel kun je ook het contrast nog wijzigen. Bij deze begin modellen zijn er echter veel minder nuances dan bij de nieuwere camera’s, dus je moet zelf even testen of dit goed uitpakt. Nadat je de wijzigingen hebt gedaan, klik je op de menu toets en ben je klaar met de instellingen.

Nu ook deze instellingen goed staan, zul je merken dat je scherpere foto’s maakt. Natuurlijk moet je nog altijd letten op zaken als sluitertijd: wat kan ik uit de hand fotograferen zonder bewegingsonscherpte te krijgen. Ook naverscherpen, wanneer je op de computer je foto gaat verkleinen, om hem bijvoorbeeld op het internet te plaatsen, is erg belangrijk voor je eindresultaat, maar dat wordt verder niet in deze tut behandeld.

Veel succes!

P.S. Mocht het je nog altijd niet lukken om scherpe foto’s te krijgen, ook niet wanneer je met een statief werkt, dan kunnen er hardware factoren een rol spelen. Te denken valt aan de kwaliteit van je glas, zowel van de lens (het objectief om even de correcte naam te geven) als van een eventuele UV-filter, maar ook aan back- en frontfocus problemen. Wie hier hulp/advies bij wilt hebben, moet mij maar een berichtje sturen…

© Wolves fotografie / KOM FOTOGRAFEREN

Klik hier om naar de top van de pagina te gaan.