TFP – Time For Print

Op Facebook kom je veel groepen tegen voor fotografen, modellen en mua’s op TFP-basis. Alleen wat nu precies een TFP-shoot is, is lang niet bij iedereen (goed genoeg) bekend. Daarom deze korte blog waarin ik wat meer uitleg zal geven over de TFP-shoot en twee andere belangrijke soorten shoots.

TFP staat voor Time For Print, een term uit de analoge tijd. Tegenwoordig worden er geen prints meer gegeven, maar digitale bestanden, die vaak per Wetransfer worden gestuurd. TFP houdt in dat alle deelnemende partijen hun tijd, materiaal en expertise in de shoot steken en foto’s in ruil krijgen voor hun portfolio. Behalve voor portfolio opbouw, wordt de TFP-shoot ook gebruikt door professionals als ze iets willen uitproberen of testen of als ze een bepaalde shoot gewoon leuk vinden om te doen (vrij werk).

De twee tegenhangers van een shoot op TFP-basis zijn aan de ene kant de gratis shoot en aan de andere kant de betaalde shoot. De betaalde shoot is een shoot waarbij er een vragende partij en een leverende partij is. De vragende partij kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn dat foto’s van zijn producten/diensten wil of bijvoorbeeld een particulier die een foto wil hebben (van zichzelf, kind, huisdier, enz.) om cadeau te geven of om zelf op te hangen. De leverende partij is de fotograaf en alle andere mensen die nodig zijn om de foto te maken (denk hierbij aan modellen, mua’s, stylisten, e.d.). Een gratis shoot is een betaalde shoot waarbij de leverende partij om welke reden dan ook beslist dat hij/zij niet betaald hoeft te worden. Bij de betaalde shoot is er een situatie dat de vragende partij meer uit de shoot haalt / er beter van wordt dan de leverende partij. Dat geeft niet, want daar wordt de leverende partij ook voor betaald. Net zoals de bakker betaald wordt voor het brood dat hij/zij bakt en de schilder als hij/zij een huis schildert.

Heel vaak zie je dat er oproepen komen voor een TFP-shoot, terwijl het eigenlijk een betaalde shoot hoort te zijn. De vragende partij zegt dan dat dit een TFP-shoot is, aangezien de foto’s voor het portfolio gebruikt mogen worden. Dat foto’s voor een portfolio gebruikt mogen worden, staat echter niet gelijk aan een TFP-shoot. Ook bij sommige betaalde shoots mag je de foto’s voor je portfolio gebruiken. Dat staat los van de betaling. Deze vragende partijen proberen je dus eigenlijk zo ver te krijgen dat je een gratis shoot gaat doen! Andere argumenten die vaak worden gebruikt om een fotograaf zover te krijgen dat hij/zij de shoot gratis doet, zijn het beloven dat ze je naam zullen noemen bij de foto (naamsbekendheid!) of het beloven dat als je het dit keer de gratis shoot goed doet, je daarna betaalde opdrachten voor hen mag gaan doen. Trap daar niet in!!!

Als eerste die naamsvermelding, daar kan ik drie dingen over zeggen:
1. van een naamsvermelding kun je nieten eten. De bakker geeft je dat brood ook niet gratis als je belooft het in een tasje te zullen doen waar zijn naam op staat. Sterker nog, hij laat je ook voor dat tasje betalen. 😛
2. vraag eens aan je vrienden en familie die zelf niet fotografen of zij wel eens bewust bij foto’s gaan kijken wie de fotograaf is om vervolgens een betaalde fotoshoot bij hem/haar te boeken.
3. naamsvermelding is wettelijk verplicht. Het is dus geen gunst die je verleend wordt, maar een wettelijke plicht die nagekomen hoort te worden.

Tot slot de opmerking: “Doe deze shoot gratis en daarna krijg je als alles goed gaat betaalde opdrachten van ons.” Een bedrijf dat op zo’n manier een gratis shoot regelt, blijft dat doorgaans op deze manier doen. Dat is logisch, want het is immers een succesvolle methode voor het bedrijf. Dus na jou wordt de volgende fotograaf overgehaald om een gratis fotoshoot te doen en aan hem/haar wordt hetzelfde beloofd als dat aan jou werd beloofd.

Samengevat:

Een TFP-shoot is leuk en/of nuttig om te doen en er is gelijkheid. Alle partijen stoppen tijd, materiaal en expertise in de fotoshoot en krijgen er foto’s voor terug om te gebruiken in hun portfolio.
Een betaalde shoot is een shoot met een vragende en een leverende partij. De leverende partij krijgt van de vragende partij betaald voor zijn/haar werk.
Een gratis shoot is een betaalde shoot waarbij de leverende partij besluit om af te zien van de betaling die hij/zij hoort te krijgen.

Door: Ellen Reus

www.wolves-fotografie.nl
www.komfotograferen.nl

© Wolves fotografie / KOM FOTOGRAFEREN

Klik hier om naar de top van de pagina te gaan.