Fotografiedocente

Ellen Reus - Fotograaf van Wolves fotografie

Mijn naam is Ellen Reus, ik ben professioneel fotograaf en fotografiedocente.

Zo is het ooit begonnen…

Al vanaf heel jonge leeftijd loop ik met een camera rond. In eerste instantie was dat de Agfa Clack met zijn 6×9 cm negatiefformaat en rolletjes waar je maar 8 foto’s mee kon maken. Toen het laten ontwikkelen en afdrukken van dit filmformaat moeilijker werd, kreeg ik voor mijn verjaardag een compactcamera. Mijn ouders hadden natuurlijk allang gezien hoe leuk ik fotograferen vond, dus ik mocht ook af en toe de Cannonnette van mijn moeder lenen. Dat smaakte naar meer en na lang sparen kon ik op 15-jarige leeftijd eindelijk mijn eerste eigen spiegelreflexcamera kopen. Wat was ik trots op deze camera! Een jaar later had ik mijn eerste baantje als fotograaf. Ik fotografeerde in opdracht de plaatselijke voetbalteams voor aanvang van de wedstrijd. Ik maakte groepfoto’s en van elke speler apart een portretfoto. Daar verdiende ik goed mee voor een 16-jarige. Dit leuke en lucratieve baantje stopte echter toen ik alle teams in de omgeving had gefotografeerd…

Dit is mijn droombaan!

Ik ben doorgegaan met fotograferen – nu voor mijzelf. Ik fotografeerde met heel veel plezier, maar ik stond er niet bij stil dat ik hier mijn beroep van kon maken. Ik ben jaren werkzaam geweest in loondienst, totdat mijn vader en zus mij voorstelden om professioneel fotograaf te worden. Ik maakte immers zulke mooie foto’s! Na een periode waarin ik mij afvroeg of ik wel goed genoeg kon fotograferen om beroepsfotograaf te worden, kwam ik tot de conclusie dat dit wél mijn droombaan zou zijn en heb ik de sprong in het diepe gewaagd. Op 14 mei 2007 heb ik Wolves fotografie opgericht.

Tevreden klanten, internationale waardering en gast-jurylid bij “Het Perfecte Plaatje”
De keus om professioneel fotograaf te worden, is een keus waar ik nog elke dag van geniet! Ik fotografeer met passie en plezier en volgens mijn klanten straal ik dat ook zichtbaar uit.
Ik krijg na afloop van een fotoshoot regelmatig van klanten te horen dat ze zo’n leuke dag hebben gehad. Als ze mij vervolgens toevertrouwen dat ze van tevoren juist tegen de fotoshoot opzagen, vind ik dat een extra mooi compliment. Wanneer ik later de foto’s lever en nogmaals te horen krijg hoe leuk ze de fotoshoot vonden en dat ze superblij zijn met de resultaten, dan ben ik tevreden!
Behalve de waardering van mijn klanten, heb ik ook op internationaal niveau waardering gekregen voor mijn werk. Ik heb diverse internationale titelprijzen op mijn naam staan, waar ik uiteraard heel trots op ben.
En mijn werk is ook opgevallen bij de makers van tv-programma “Het Perfecte Plaatje”. Zij hebben mij gevraagd om gast-jurylid te zijn, iets dat ik uiteraard met heel veel plezier heb gedaan!

KOM FOTOGRAFEREN – Workshops, cursussen en privélessen
Sinds 2008 verzorg ik naast fotowerk ook workshops, cursussen en privélessen fotografie. Ik doe dit met dezelfde passie als waarmee ik fotografeer, want wat is er nu leuker dan mijn vak, waar ik zoveel van houd, te delen met andere mensen?
Toen ik begon met lesgeven, gaf ik slechts een paar verschillende fotografieworkshops. Steeds vaker kreeg ik echter vragen van enthousiaste cursisten of ik niet ook een workshop over bijvoorbeeld nachtfotografie kon geven of een aparte praktijkmiddag. Met veel plezier heb ik hier gehoor aan gegeven. Na een paar jaar was mijn aanbod van workshops, cursussen en privélessen zo gegroeid en nam het lesgeven voor mij zulke serieuze vormen aan, dat ik het tijd vond om hier een apart bedrijfsonderdeel van te maken. Dit bedrijfsonderdeel heeft de toepasselijke naam KOM FOTOGRAFEREN gekregen.

Blijven ontwikkelen

Als fotograaf, maar helemaal als fotografiedocente, blijf ik mijzelf ontwikkelen. Dit is belangrijk aangezien ik vragen van mijn cursisten moet kunnen beantwoorden en de veranderingen en vernieuwingen in fotografieland elkaar snel opvolgen. Zo werd Din ASA en vervolgens ISO; fotorolletjes werden opgevolgd door CF-kaarten, welke op hun beurt steeds meer verdrongen worden door SD-kaartjes; de systeemcamera deed zijn intrede; spiegelreflexcamera’s werden voorzien van live-view; de vaste schermpjes zijn nu steeds vaker kantelbaar en zelfs draaibaar; touch-screen en wifi mogelijkheden hebben hun intreden gedaan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ontwikkel mijzelf niet alleen via scholing, vakliteratuur en het internet, maar ook door contact met collega’s en het lidmaatschap van de branchevereniging (DuPho).

Lesmateriaal ontwikkelen
Naast het ontwikkelen van mijzelf, is het ook belangrijk dat ik als fotografiedocente goed lesmateriaal ontwikkel. Ik heb voor bijna elke workshop of cursus die ik geef een syllabus geschreven. Dit heb ik zo veel mogelijk in jip-en-janneketaal gedaan, zodat ze voor iedereen leesbaar zijn. Op deze manier worden het hele waardevolle naslagwerken voor mijn cursisten en ik heb al verschillende keren van cursisten gehoord dat zij de syllabus nog altijd in hun fototas meenemen, zodat ze tijdens het fotograferen makkelijk even kunnen kijken hoe het ook alweer moet. Dat is een mooi compliment.

In de loop der jaren heb ik mijn workshops flink uitgebreid en hetzelfde geldt voor de syllabussen. Zo is de syllabus digitale fotografie voor beginners tegenwoordig uitgegroeid naar 56 bladzijden en nog altijd voeg ik af en toe weer wat nieuws bij. Ik geef dan ook één van de meest uitgebreide workshops digitale fotografie voor beginners die er bestaat. Maar ja, dat krijg je wanneer je les geeft met het doel je cursisten net zo enthousiast te maken voor het fotograferen als dat je zelf bent.

Syllabussen - Het lesmateriaal van KOM FOTOGRAFEREN - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie

Syllabussen – Het lesmateriaal van KOM FOTOGRAFEREN