Nieuws

Nieuws


Op de website van KOM FOTOGRAFEREN vind je alles op het gebied van workshops, cursussen en privé-lessen. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van de laatste gegevens, bijvoorbeeld nieuwe workshops of nieuwe workshopdata, kun je op mijn Facebook pagina op de knop “vind ik leuk” klikken en vervolgens op meldingen ontvangen, zodat je via Facebook op de hoogte gehouden wordt.
Ook kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief!


Op zowel 20 als 21 mei ga ik twee masterclasses high speed fotografie geven tijdens de Fotofair, een groot fotografie evenement dat gehouden wordt op het Event Terrein Beekse Bergen te Hilvarenbeek. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de website van de Fotofair.


Alle nieuwe cursusdata voor 2017 staan online. Er zijn diverse nieuwe workshops en ook een vervolg cursus fotografie toegevoegd en er is nu ook een workshop- en cursuskalender.


Bij het tabblad informatief heb ik een uitleg over high speed fotografie toegevoegd, aangezien ik daar vrij veel vragen over kreeg. Ik hoop dat jullie het leuk vinden.


De workshop bruidsfotografie was een groot succes en er zijn door de cursisten mooie foto’s gemaakt. Een stel van deze foto’s zijn te bekijken op de pagina foto’s cursisten workshop bruidsfotografie.


 Er zijn weer diverse ervaringen van cursisten bij geplaatst op de site, waaronder enkele die ik heb doorgeplaatst vanaf de Facebook pagina van KOM FOTOGRAFEREN.


Op 19 maart 2016 zijn de artikelen 6.1.2, 6.2.2. en 6.3.2 van de algemene voorwaarden aangepast. Bij alle drie de artikelen is de ‘workshop bruidsfotografie’ aan de tekst toegevoegd.


Meestal plaats ik hier alleen korte informatieve nieuws items, maar dit keer eens een keer wat anders: een blog artikeltje over mijn high speed fotografie. Ik hoop dat jullie dat leuk vinden.

Een nieuwe buks

De luchtbuks die ik gebruikte voor mijn high speed foto’s was niet van mij. Een vriendin van mij was zo lief om deze al die tijd aan mij uit te lenen (heel veel dank Mirjam!!!). Echter vond ik het zo langzamerhand tijd worden om mijn eigen buks te kopen. Na lang zoeken en inlezen op het internet, heb ik uiteindelijk bij L.P. Sportwapens in Leiden mijn nieuwe buks gekocht. De Crosman 1077. Een 4.5 kaliber CO2 luchtbuks, met een kracht van 7,5 Joule. Niet een hele krachtige buks, maar voor high speed fotografie wil je ook niet dat je teveel kracht hebt, want dan zou de kogel dwars door het voorwerp heen schieten, zonder dit echt kapot te maken en dat levert geen mooie foto’s op; dan zie je alleen maar een klein gaatje.

Zaterdag (5 maart) de eerste geschoten gelost met mijn nieuwe buks. Het ging super, zelfs een glas waar ik eerder niet doorheen kwam, spatte nu helemaal uit elkaar in kleine stukjes. Na de eerste 2 schoten zelf te hebben gelost, mocht Willem (mijn wederhelft) uiteraard ook schieten met mijn nieuwe speeltje. Onderhand heb ik vast een foto gemaakt. Het ging goed, dus de cursisten konden komen, wat ze niet lang daarna ook deden. 🙂

De eerste high speed foto gemaakt met behulp van mijn nieuwe Crosman 1077 CO2 luchtbuks - High speed fotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie

De eerste high speed foto gemaakt met behulp van mijn nieuwe Crosman 1077 CO2 luchtbuks

Toen alle cursisten gearriveerd waren, de camera’s klaar stonden en, heel belangrijk, iedereen de veiligheidsbril op had, zou Willem de eerste lampjes kapot gaan schieten. Knal, flits, geen kapot lampje op de foto… Het bleek dat Willem mis geschoten had, dus nog een keer proberen. Wederom schoot Willem mis. Dat is raar, want normaal schiet Willem erg goed. Na nog meer missers besloot ik om te gaan schieten, wat voor mij de eerste keer zou zijn dat ik in het pikdonker zou schieten. Nu fotografeer ik het liefst uit de hand en dat blijk ik met schieten net zo te hebben. De trap die Willem als statief gebruikt, vond ik niet praktisch, dus wilde ik uit de hand schieten. En dat dus in het donker… Gelukkig vertrouwde de cursisten mij genoeg en durfden ze te blijven zitten. LOL

Knal, flits en blije uitroepen van de cursisten. Ik had raak geschoten! En ja dat gaf best een kick als ik eerlijk ben. Dus ik ben heerlijk blijven schieten en dat ging best goed voor een eerste keer in het donker! Totdat het onderwerp opeens niet stuk ging. O.k. een missertje, dat kan gebeuren. Volgende schot, weer mis. Raar want ik wist zeker dat ik goed gericht had. Beseffen we ons opeens dat het magazijn leeg is! 😛 Bij de oude buks met knikloop, moet je voor elk schot een nieuw kogeltje pakken. De nieuwe buks heeft een magazijntje en werkt met een CO2 patroon, dus je kunt 12 schoten achter elkaar lossen. Snel nieuwe kogels gepakt en daarna konden we verder. Na nog een keer nieuwe kogeltjes te hebben gepakt begon het slechter te gaan. De tijd klopte niet meer helemaal en bij de glazen ketste de kogel meerdere keren af. Dat was een behoorlijke afknapper! Aangezien afketsende kogeltjes gevaarlijk zijn, hebben we ook besloten dat Willem maar verder moest gaan schieten met de oude buks. Gelukkig kan hij daar dus ook echt goed mee overweg!

Raak! - Mijn eerste schot in het donker met mijn nieuwe buks - High speed fotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie

Raak! – Mijn eerste schot in het donker met mijn nieuwe buks – High speed fotografie

De foto’s werden weer goed en daar ging het natuurlijk om, maar ik baalde behoorlijk van mijn nieuwe buks. Kennelijk was het CO2 patroon kracht aan het verliezen. Toen ik hem kocht had ik te horen gekregen dat ik er zo’n 30 schoten op volle kracht mee kon maken, maar daarna nog zo’n 30 schoten met afnemende kracht. In de praktijk blijkt dat dus zo’n 24 foto’s te zijn en daarna is de kracht te weinig om nog goed door producten heen te komen. Op dat moment is de buks dus gewoon niet meer betrouwbaar. 😥

Nu zal ik moeten beslissen of ik de buks, die ik verder heel fijn vind schieten en vasthouden weer weg moet doen of dat ik ervoor kies om veel eerder het patroon te wisselen. Dat brengt wel extra kosten met zich mee, maar gelukkig niet veel, dus dat is niet onoverkomelijk. Er is echter wel een ander probleem: als het patroon niet meer genoeg kracht heeft, zit er nog wel CO2 in. Dat moet er eerst uit geschoten worden eer het patroon gewisseld kan worden. Voor zover ik weet kan dat alleen door te schieten (zonder kogel) en dat zou extra tijd kosten, want dat zou gaan om 30 tot 40 schoten… Dus even overleggen met L.P. Sportwapens in de hoop dat zij misschien nog een oplossing weten. Gelukkig waren zij zondag open!

Het probleem was meteen duidelijk bij L.P. Sportwapens en er werd meegedacht voor een oplossing. Eigenlijk zou het dus een knikloop moeten worden, want die levert altijd dezelfde druk. Alleen gaat dat knikken van de loop best zwaar en moet dat voor elk kogeltje weer opnieuw. De knikloop buksen zijn ook wat zwaarder van gewicht dan de Crosman… Uiteindelijk bleef ik de Crosman verreweg het prettigst vinden. Ook de eigenaar vond dat de Crosman buks, op het CO2 verhaal na, het meest geschikt voor mij was. Uiteraard heb ik genoeg andere buksen geprobeerd, maar nee dat was het gewoon niet.

De eigenaar van L.P. Sportwapens heeft Willem en mij toen laten zien hoe we het CO2 patroon snel leeg kunnen schieten. Dat bleek veel sneller te gaan dan verwacht! Dus de conclusie: ik houd de Crosman en schiet gewoon wat korter met een CO2 patroon dan normaal, zodat ik wel de kracht heb (en daarmee de veiligheid!) en daarna leeg ik het patroon en wissel dat voor een nieuwe en knal ik gewoon verder! Ben weer helemaal blij met mijn nieuwe buksje! En het leuke is dat de eigenaar nog een keer samen met mij gaat kijken voor welke kogels het mooiste effect geven. In dat opzicht wil ik ook echt iedereen L.P. Sportwapens uit Leiden van harte aanbevelen, dat is echt een top zaak!


 Ik heb het verzoek gekregen om de workshop druppelfotografie 2.0 ook een keer op een doordeweekse dag te gaan geven. Natuurlijk wil ik, mits er genoeg aanmeldingen gaan komen, daar graag gehoor aan geven. Daarom is er nu een extra workshop gepland op donderdag 12 mei 2016. Heb je zin om mee te doen, meld je dan nu vast aan voor deze gezellige en creatieve workshop!


 Iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en creatief 2016 gewenst!

kerstkaart 2015 - High speed fotografie - creatieve fotografie - low key fotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie


Bij het tabblad informatief staat tegenwoordig ook een uitgebreide tutorial zeepvliesfotografie. Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben.

Zeepvlies - zeepvliesfotografie - creatieve fotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie


De planning voor 2016 is rond!
Er zijn een aantal leuke nieuwe workshops aan het repertoire toegevoegd in 2016:

Rattenfotografie
Vlinders fotograferen
Druppelfotografie 2.0

De creatieve modules komen te vervallen. De eerste module, druppelfotografie, komt nu in een uitgebreidere versie terug in de workshop druppelfotografie 2.0. De tweede en derde module, spirografie en rookfotografie, zullen enkel nog te boeken zijn via een privéles.


De algemene voorwaarden zijn aangepast en tegenwoordig is het ook nodig om op het aanmeldingsformulier aan te vinken dat je akkoord gaat met deze voorwaarden. Een aanpassing die helaas in sommige gevallen noodzakelijk blijkt te zijn.


Sommige van jullie zullen het waarschijnlijk al op mijn Facebookpagina gezien hebben, maar ik moet mijn fotostudio en leslokaal op de Europalaan 1 gaan verlaten. Gelukkig geldt in mijn geval letterlijk dat als er één deur wordt gesloten er een andere deur opent. Ik heb namelijk een nieuwe (en hele mooie!) ruimte kunnen huren. Het nieuwe adres is:

A. van Leeuwenhoekweg 6-8
2408 AM Alphen aan den Rijn

Het parkeren is er gratis. 

Ik ben nu nog even bezig met verhuizen, maar binnenkort hervat ik alle activiteiten weer op mijn nieuwe locatie!


Zowel van één van mijn vrienden als van één van mijn cursisten kreeg ik gisteren de vraag waar je eigenlijk op moet letten als je een statief gaat aanschaffen. Tja twee dezelfde vragen en dan ook nog op dezelfde dag, dat vraagt om een nieuw blogartikeltje.


Ik heb een nieuwe website: www.highspeed-fotografie.nl en uiteraard heb ik daar ook een blogartikeltje over geschreven.


Er is een nieuw blogartikel toegevoegd over pixels, PPI en DPI.


KOM FOTOGRAFEREN is een samenwerkingsverband aangegaan met Beyond Expactations Photography voor het geven van een verdiepingscursus voor gevorderde fotografen en het aanbieden van portfolio reviews.

Bij zowel de verdiepingscursus als de reviews bestaat de doelgroep uit de gevorderde hobbyfotografen en de beginnende beroepsfotografen. Om deze doelgroep zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben de fotografen en fotografiedocenten Ellen Reus (Wolves fotografie / KOM FOTOGRAFEREN) en Lilian Heijmans (Beyond Expactations Photography) besloten om hun expertises en specialisaties te bundelen. Daar waar bij Ellen vooral de techniek centraal staat, staat bij Lilian juist de creativiteit centraal. Wat overigens niet inhoud dat Ellen niet creatief kan zijn of dat Lilian geen verstand heeft van techniek. Door deze samenwerking wordt echter het beste van twee werelden gecombineerd!


De vernieuwde website van KOM FOTOGRAFEREN is eindelijk klaar! Het was voor mij geen makkelijke klus om een site te bouwen die op verschillende punten afwijkt van het gekozen theme, want ik had geen enkele WordPress of programmeer kennis. Maar… ik ben tevreden met het resultaat! Ik hoop jullie ook!

Veel pagina’s zijn gebaseerd op de pagina’s van de “oude” website. Echter vond ik het niet nodig om al het oude nieuws opnieuw te plaatsen, dus deze nieuwspagina gaat zich vanaf nu weer vullen met het nieuwe nieuws van KOM FOTOGRAFEREN!


Kerstkaart - Productfotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografie


De workshops van KOM FOTOGRAFEREN zijn nu ook te vinden op de website workshops.startpagina.be/about/komfotograferennl
KOM FOTOGRAFEREN heeft nu ook een Wie-is-Wie pagina aangemaakt op: http://www.nieuwsbank.nl/wie/ – “Bepaal zelf wat men van u vindt!”


 

Klik hier om naar de top van de pagina te gaan.